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M E M O R A N D U M 
 
TO:  Deborah Dodrill 
   
FROM: John C. Krivonyak, Assistant Attorney General 
  
DATE: July 6, 2004 
 
RE:  DHHR’s Obligation to Serve As Health Care Surrogate 
______________________________________________________________________ 
 
 At an earlier time, Wil and I were asked to provide a legal opinion as to whether 
DHHR was obligated to serve as a health care surrogate (HCS) when selected under 
West Virginia Code §  16-30-8, when the individual was in a mental health care facility 
under an involuntary commitment order. 
 
 Our preliminary response was no, the involuntary commitment order was 
sufficient. 
 
 However, in view of the information provided by Steve Small, Assistant Attorney 
General for Bureau of Health and Health Facilities, together with a reading of Chapter 
27-5-1 et seq., Chapter 16-30-1 et seq., and CSR. 64-59 and 64-74, we are now of the 
opinion that in the 
event that DHHR is selected as a HCS, the Department cannot refuse to act. 
 

 There is a difference between mental illness, mental retardation and addiction 
covered in § 27-5-1 et seq. and incapacitation set forth in § 16-30-1 et seq.  In order to 
understand this distinction, one must review the Code provisions together with the 
Legislative Rules.  According to § 16-30-7 “... A person may not be presumed to be 
incapacitated merely by reason of advanced age or disability.  With respect to a person 
who has a diagnosis of mental illness or mental retardation, such a diagnosis is not a 
presumption that the person is incapacitated.  A determination that a person is 
incapacitated shall be made by the attending physician, a qualified physician, a qualified 
psychologist or an advanced practical nurse in collaboration with a physician provided 
that the advanced practical nurse has personally examined the person.”  Incapacity 
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means the inability because of physical or mental impairment to appreciate the nature 
and implications of a health care decision, to make an informed choice regarding the 
alternative presented, and to communicate that choice in an unambiguous manner (§ 16-
30-3). 
 
 Once a physician determines that a person is incapacitated, he or she is 
authorized to select a HCS, if there is no legal representative or court appointed 
guardian who is capable and willing to serve.  This section of the Code provides a list of 
those who should serve as HCS, the last being “any other person or entity, including, but 
not limited, to public agencies . . . which the Department of Health and Human 
Resources may from time to time designate in rules promulgated pursuant to Chapter 
29A of this Code (Legislative Rule Making) (§ 16-30-8). 
 
 In 2003, 64 CSR 86 authorized DHHR to act as a HCS for persons in state 
hospitals.  Prior to this enactment, DHHR had acted as a HCS in several instances. 
 
 Although the provisions of Chapter 27, Article 5, provide for involuntary 
commitment to a mental health facility for examination and treatment, this does not allow 
the facility absolute control as to the type of treatment to be administered to the patient.  
64 CSR 59 sets forth the rights of patients in state psychiatric facilities (including 
involuntary committed patients) and 64 CSR 74 sets forth the rights of behavioral health 
consumers in other mental health facilities.  These rights include the right to refuse 
treatment, especially medications.  CSR 64-59-8, 64-74-8. 
 
 During periods of holding and detention, upon consent of the individual or in the 
event of a medical or psychiatric emergency, the individual may receive treatment.  
Psychiatric emergency in this section (§ 27-5-2) means an incident during which an 
individual loses control and behaves in a manner that poses substantial likelihood of 
physical harm to himself, herself or others. 
 
 There are differences between the two policies.  Private mental health facilities 
cannot treat a patient unless it receives an informed written consent (§ 64-74-6).   State 
hospitals may provide treatment absent informed consent under certain circumstances 
(§ 64-59-7.9.1)   In addition if a patient affirmatively refuses treatment, the private mental 
health facility must comply with that refusal (absent psychiatric or medical emergencies) 
previously described above.  A state hospital has a last resort procedure which allows 
treatment not withstanding patient refusal under certain circumstances (§ 64-59-8-5). 
 
 Hope this opinion clears up the confusion.  If more information is needed, please 
contact the undersigned. 
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